"... Le vstani uborni narod moj,
do danes v prah teptan!
Pepelni dan ni dan več tvoj,
tvoj je - vstajenja dan!"
(Simon Gregorčič - V pepelnični noči
)
 

Zgodovina in poslanstvo okteta


Osnovna stran

Napovednik

Zgodovina okteta

Člani okteta

Nekdanji pevci

Posnetki

Naši pokrovitelji

O Gregorčiču

 

Pišite namZačelo se je... 

Zgodba našega okteta se začenja 26. decembra 1977, ko se je skupina pevskih prijateljev na Vrsnem odločila, da združi svoje pevske darove in poskusi “narediti nekaj več”. Ustanovili so oktet Zarja, a si že po enem letu nadeli ime goriškega slavčka, s čimer so želeli dodatno osvetliti pečat, ki ga je s svojimi pesmimi vtisnil v srca Primorcev.
Ustanovitelj okteta, njegov umetniški in idejni vodja ter gonilna sila, je bil Metod Bajt. Oktet pa so od vsega začetka sestavljali pevci iz raznih krajev Posočja. Prihajali smo in prihajamo iz Bovca, Žage, Srpenice, Potokov, Kreda, Sužida, Svina, Kobarida, Smasti, Libušenj, Vrsna, Volarij, Gabrij, Tolmina, Huma pri Podmelcu, Modrejc in Mosta na Soči. Eden izmed pevcev, sicer izvorno Bovčan, se na vaje vozi celo iz Planine pri Ajdovščini. Skupen kraj našega vsakotedenskega zbiranja in vadbe pa je Osnovna šola v Kobaridu.

...in še teče...

Metod Bajt je 1.1.2010 umetniško vodstvo okteta prepustil Matej Kavčiču, s čimer naj "mladi rod" s še večjim zanosom nadaljuje oktetovo dolgoletno uspešno umetniško poustvarjanje.
Naš cilj je druženje in kakovostna pesem, kritiki pa nas uvrščajo v vrh zborovskega petja na Primorskem. "Premoremo" širok repertoar, častno mesto v njem pa zavzemajo pesmi Simona Gregorčiča, saj izvajamo skoraj vse njegove uglasbene pesmi. Posebno skrb posvečamo tudi slovenskim ljudskim in ponarodelim pesmim, seveda pa pojemo tudi druge slovenske umetne pesmi ter pesmi drugih narodov in obdobij, vključno s tako imenovano "zborovsko klasiko".
Lahko se pohvalimo z nastopi po celem svetu, največ pa seveda nastopamo v domovini. Posneli smo več pesmi za radio in televizijo, izdali smo dve glasbeni kaseti, video kaseto ter štiri zgoščenke. 
Lahko se pohvalimo, da smo s svojim delovanjem ponesli preko meja tako ime Simona Gregorčiča, kot tudi ime kraja Kobarid. Tako kot ostali pevski sestavi pri nas, smo svetu predstavili tudi slovensko pesem, še posebej ljudsko. Slovenci smo namreč eden redkih narodov, ki "premore" štiriglasje že pri ljudskih pesmih, na kar smo lahko (oziroma bi morali biti!) zelo ponosni.

 
Prvi nastop (takrat še) okteta Zarja, Krmin 19.3.1978


Kobarid, 6.12.2008


Kobarid, 6.5.2009


Oristano (Sardinija), 5.3.2011


oktet.simon.gregorcic@gmail.com                                                                  Vse pravice pridržane